[maj update=’04/03/20‘ ]Aktualizácia článku s novými vlastnosťami ovládača Bločkomat (Pridaná podpora strihu papiera a otvárania zásukvy + odpárovanie licencie)
Pridaný odkaz na vyplnenie dotazníka[/maj]

[maj update=’06/02/20‘ ]Doplnená tabuľka o informáciu či ovládač vie alebo nevie otvoriť zásuvku a takiež či podporuje strih tlačiarne[/maj]

[maj update=’04/02/20‘ ]Doplnený prehľad o „elio driver VRP“[/maj]

Nebudem tu rozoberať už X krát povedané veci a záležitosti ohľadom VRP. Nájdete veľa článkov na iných stránkach poprípade si pozrite výborné video od Luboša Bórika.

Existuje aj Facebook skupina pod názvom: VRP – Virtuálna Registračná Pokladňa – fanklub a poradňa kde je veľa ochotných ľudí poradiť s rôznymi problémami v súvislosti s VRP a termo tlačiarňami.

Tento článok nie je doslovný návod alebo 100%ný sprievodca ako si vybrať tú úplne najlepšiu tlačiareň alebo ovládač ku tlačiarni na VRP. Je to len taký menší prehľad o tom ako, kde a za koľko môžete kúpiť samotný ovládač (driver) pre tlač pokladničných dokladov z aplikácie Pokladňa (Android) inak teda povedané z VRP.


Ak v obchode Google Play vyhľadáte „VRP“ vypadne vám veľmi veľa výsledkov. Samozrejme na prvom mieste je samotná aplikácia od FS a potom je tu veľké množstvo ovládačov ku samotným POS termo tlačiarňam. Ja mám konkrétne tlačiareň kúpenú z Číny Goojprt PT-210 ak ste kupovali tlačiareň na Slovensku od Slovenských distribútorov máte na 99% máte automaticky „pribalený“ ovládač pre tlačiareň.

Čo je tak trochu zaujímavé ak si kúpite samostatne tlačiareň z Číny za napríklad 30€ treba vám ak chcete tlačiť doklady z mobilu dokúpiť aj ovládač. Ceny ovládačov sa pohybujú rôzne. Napríklad „už od“ 3.49€ za mesiac alebo „až“ 70€ jednorazovo za takzvané doživotné licencie.

Chcem ešte upriamiť pozornosť na dotazník v ktorom sa nezbierajú žiadne osobné údaje, je len čisto informačný: Akú POS tlačiareň používate ku VRP? https://forms.gle/72uC1yqYPcygukCL8

Poďme na základné porovnanie čo ktorý ovládač vie a čo nevie 🙂

PorovnanieBločkomatKMLTopKasaescposprint*ePokladnaelio driver VRP
Jednorazová licenciaÁNOÁNOÁNOÁNOÁNOÁNO
Licencia na kratšie obdobieÁNONIENIENIENIENIE
Test tlače na ľubovoľnej tlačiarniÁNONIEÁNOÁNOÁNONIE
58mm tlačÁNOÁNOÁNOÁNOÁNOÁNO
80mm tlačÁNOÁNONIEÁNOÁNOÁNO
Pridať vlastný textu do hlavičky (pred doklad)ÁNOÁNOÁNONIEÁNONIE
Pridať vlastný textu do pätičky (za doklad)ÁNOÁNOÁNONIEÁNONIE
Integrovaný platobný terminálÁNOÁNONIEÁNOÁNOÁNO
Bezplatná licencia pre platobný terminál SumUpÁNO**ÁNO** –ÁNONIEÁNO
Voľba počtu potvrdení o platbe kartouÁNOÁNO –NIEÁNONIE
Zadanie textu potvrdenky pri platbe kartouÁNOÁNONIENIENIE
Strih papieraÁNOÁNOÁNOÁNOÁNOÁNO
Otvorenie pokl. zásuvkyÁNOÁNOÁNOÁNOÁNOÁNO
Cena v €3.49 – 69682435,997529

* Celý názov v obchode Google Play je Ovládač pre bločkové tlačiarne ** V cene samotnej licencie ovládača

Ceny za licencie / aplikácie sú zo dňa 16.1.2019, z oficiálnych stránok výrobcov.

Len v stručnosti opíšem vyššie uvedené ovládače, pridám odkazy do obchodu Google Play, screenshoty nepridávam o pár mesiacov môže aplikácia vyzerať už inak 🙂

Bločkomat

Ako jediný ovládač z vymenovaných ponúka licenciu buď na mesiac (3.49€), rok (24,90€) alebo doživotnú (69€). Je možné pridať vlastný text do hlavičky aj pätičky dokladu. Licencia pre tlač potvrdení zo SumUp je udajne bezplatná no ja by som povedal že je v cene licencie za Bločkomat kedže pre tlač potvrdení z terminálu nepoužíva inú aplikáciu. Licencia nie je viazaná na konkrétnu tlačiareň. S jednou licenciou viete tlačiť na ľubovolnom počte tlačiarní. Licencia je pre jedno zariadenie a bude spárovaná so zariadením na ktorom túto licenciu aktivujete. Ak zariadenie budete meniť je možné licenciu preniesť. Žiaľ mne sa funkčnosť tejto aplikácie nepodarilo overiť, aplikácia nebola schopná vyhľadať žiadne zariadenie. Dokumentácia ku použitým otvoreným knižniciam žiadna :-/

Doplnené 4.3.2020 Do ovládača bola doplnená podpora strihu papiera a otvorenie pokladničnej zásuvky. V verzii ovládača 0.9.8.4 bola doplnená možnosť odparovania licencie zo zariadenia čo je vhodné v prípade výmeny zariadenia alebo ak sa vám telefón či tablet pokazí.

Bločkomat
Bločkomat
Developer: Bločkomat
Price: Free

KML

Doživotná licencia za 68€ ponúka možnosť pridať vlastný text do hlavičky aj pätičky dokladu dokonca aj nastaviť zarovnanie textu a je možné vložiť aj vlastné logo. Licencia je časovo neobmedzená, možno ju nainštalovať na neobmedzený počet zariadení a je viazaná na kód pokladnice. Rovnako ako Bločkomat na tlač potvrdení z terminálu sa nepoužíva ďalšia aplikácia. Ovládač sa otestovať nedá je potrebné vopred zadať licenciu a teda neviem ani overiť to či sú v aplikácii spomenuté všetky použité otvorené knižnice.

VRP Tlačiareň KML
VRP Tlačiareň KML
Developer: KML, s.r.o.
Price: Free

Topkasa

Za cenu licencie 24€ toho ponúka trochu menej ako tie predchádzajúce. Je samozrejme možné pridať vlastný text do hlavičky aj pätičky dokladu a aj logo no ovládač slúži len pre 58mm POS tlačiarne. A ešte k tomu ovládač nepodporuje tlač potvrdení z terminálu. Otestovať sa mi ovládač podarilo no nemám správne nastavené kódovanie pre tlačiareň a tak mi miesto znakov s diakritikou zobrazilo pár čínskych znakov 🙂 O licencii výrobca nespomína absolútne nič na koľko je tlačiarní / zariadení alebo či je viazaná na tlačiareň alebo zariadenie na ktorom je inštalovaná. A opäť v aplikácii nie je nič spomenuté ohľadom použitých otvorených knižníc.

VRP Tlačiareň eKasa
VRP Tlačiareň eKasa
Developer: BranCo
Price: Free

ePokladna

Cena licencie priamo u „výrobcu“ je 75€. Píšem to tak schválne lebo u distribútorov môžete nájsť ovládača aj za inú cenu. Údajne podporuje tlač na 58mm aj 80mm POS tlačiarňach. Je možné pridať vlastný text do hlavičky aj pätičky dokladu no vlastné logo nie je možné vložiť. Test s Goojprt PT-210 prebehol úspešne, diakritiku zobrazilo správne. Pre tlač potvrdení z terminálu sa využíva ďalšia aplikácia ktorá nie je bezplatná, licencia na tlač potvrdení stojí ďalších 20€ 🙂 Licencia je pre jedno zariadenie, licenčný kľúč je viazaný na MAC adresu tlačiarne a údaje spoločnosti, ktorá bude zariadenie používať pre tlač dokladov. Z čoho mi nie je celkom jasné či je aspoň možné mať aplikáciu aktivovanú na dvoch zariadeniach aj keď bude sa tlačiť na jednej tlačiarni. Tak ako všetky spomenuté ovládače v aplikácii nie je nič spomenuté ohľadom použitých otvorených knižníc.

SumUp smartPOS VRP
SumUp smartPOS VRP
Developer: MONA oz
Price: Free

escposprint – Ovládač pre bločkové tlačiarne

A ako posledný som si nechal ovládač nie od firmy ale priamo od vývojára menom Andrej Shadura. Aktuálne je cena ovládača 35.99€. Je podporovaná tlač na 58 aj 80mm POS tlačiarňach cez bluetooth ale aj cez OTG kábel. Do hlavičky ani pätičky nie je možné vložiť vlastný text ani logo. Avšak ako jediný ovládač podporuje nastavenie kedy otvoriť zásuvku či pred alebo po vytlačení pokl. dokladu. Minimalistické nastavenie ale zas o to menej možností niečo nastaviť zle a tlačiť to nebude vôbec 🙂 Tlač odskúšaná funguje na Goojprt PT-210 úplne v poriadku. Tlač potvrdení z terminálu prebieha cez externú aplikáciu no tá je 100% bezplatná. No a teraz k licencii, tu je to trochu odlišné. Aplikáciu si kupujete a platíte priamo v obchode Google Play, nie je viazaná na zariadenie ani na tlačiareň. Je „viazaná“ len na váš Google účet. Takže prenos licencie do nového zariadenia nie je žiadny problém a s Google Family to tiež nie je problém. A ako správny programátor spomenul všetky použité otvorené knižnice v aplikácii.

Prepojenie VRP a SumUp
Prepojenie VRP a SumUp
Developer: Andrej Shadura
Price: Free

elio driver VRP

Tento ovládač bol doplnený do porovnania 4.2.2019. Cena licencie je príjemných 29€. Licencia je viazaná na DKP firmy, jednu licenciu je možné použiť na neobmedzený počet zariadení. Pri viacerých zariadeniach je potrebné licenciu aktivovať zadaním rovnakých licenčných údajov ako pri prvej aktivácii licencie. Podporovaná je tlač na 58mm aj 80mm POS tlačiarňach cez bluetooth ale aj cez USB/OTG kábel. Žiaľ nieje možné pridať vlastný text do hlavičky a pätičky dokladu a taktiež ani vlastné logo. Test tlače dokladu sa nepodaril kedže ku tlači je potrebná licencia. Ak pri platbe sa zvolíte typ platby pl. kartou a zaplatíte cez terminál SumUp potvrdenie o platbe sa vytlačí priamo na pokladničný doklad. V aplikácii nie je nič spomenuté ohľadom použitých otvorených knižníc.

elio driver VRP
elio driver VRP

No to by bolo tak zatiaľ všetko, vyhadzujem si však právo na omyl 😀 Nikto nie je predsa dokonalý a ak čítate tento článok v auguste 2020 tak za tých 7 mesiacov sa mohlo niečo zmeniť a článok som možno ešte neaktualizoval.
Ak by ste mali pripomienky alebo návrhy pokojne píšte do komentárov. Ak potrebujete poradiť skúste to vo Facebook skupine VRP – Virtuálna Registračná Pokladňa – fanklub a poradňa


Martin Šturcel

Len taký obyčajný človek plný chýb, nedokonalostí...🖕

5 Comments

Bločkomat · 23. januára 2020 at 22:02

Dobrý deň,

Sme radi, že ste si do porovnania vybrali aj našu aplikáciu Bločkomat. Snažíme sa aplikáciu stále zlepšovať a potešilo nás, že sme z nášho pohľadu neskončili zle. Vami spomenutý nedostatok sa budeme snažiť v krátkom čase odstrániť.

Aplikácia podporuje už niekoľko tlačiatrí a na základe podnetov od ľudí sa stále snažíme dopĺňať nové tlačiarne, ktoré aplikácia podporuje. Tlači si môžete otestovať napríklad z ExVan alebo aj iných. Testovacia tlač ide skúsiť aj bez nutnosti zakúpenia licencie. Ak Vám tlač nefunguje, prosím zašlite nám foto testovacieho dokladu tlačiarne (Selftest) a budeme sa snažiť Vašu tlačiareň doplniť medzi podporované.

Tlač potvrdeniek o platbe funguje aj bez licencie. Licencia je potrebná len na tlač dokladov z VRP. Ak by ste chceli aplikáciu používať len na tlač potvrdenie o platbe pre SumUp terminál, na toto licenciu nepotrebujete. Nevytlačí Vám síce doklad z VRP ale potvrdenie o platbe vytlačí.

Pekný deň,

Tím Bločkomat.sk

    Martin Šturcel · 26. januára 2020 at 22:43

    Dobrý večer,

    ďakujem za komentár.

    S vašou podporou už riešim pridanie podpory tlače pre tlačiareň Goojprt PT-210. Keď už bude vydaná aktualizácia veľmi rád odskúšam tlač potvrdenia z POS terminálu SumUp a prípadne aj samotných dokladov z VRP, kedže licenciu mám ešte platnú do 15.2.2020.

    V každom prípade veľmi pekne ďakujem za doplňujúce informácie.

Elio · 3. februára 2020 at 13:22

Dobrý deň,

už dávnejšie sme si všimli vo fb skupine venujúcej sa VRP, že Ste spravili tento pekný prehľad tlačových ovládačov. Pre nás trošku nepochopiteľná vec ako sa Vám podarilo prehliadnuť náš tlačový ovládač elio driver VRP, ktorý je dosť rozšírený a používaný, dokonca keď sa vyskytol problém, riešili to zákazníci v skupine. Naozaj by nás zaujímal pohľad niekoho skúseného aj na náš ovládač. Keď budete mať chvíľku, pozrite sa aj na ten náš.

Pridávame aj odkaz s ďalším popisom: http://eliokasa.sk/vrpeliodriver

V prípade otázok alebo nejasností nás kontaktovať.

S pozdravom
Tím Elio

    Martin Šturcel · 3. februára 2020 at 16:39

    Ďakujem veľmi pekne sa pripomienku. Už v danej skupine ma upozornili na túto skutočnosť že som váš driver zabudol zahrnúť. Sám neviem ako som ho mohol prehliadnuť 🙂 v priebehu týždňa ho tam doplním.

      Elio · 6. februára 2020 at 15:33

      Dobrý deň,
      ďakujeme za doplnenie! Veľmi si to ceníme. Ak sa objavia nejaké nedorozumenia alebo otázky. Môžete sa s nimi na nás obrátiť.

      Všimli sme si, že Ste šikovní, tak nech sa darí 😉

      S pozdravom

      Tím Elio

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *