Ak je vám život a duševné zdravie milé tak sa nepúšťajte do úpravy fontov… 🙂

Robím jeden web kde je použité celkom pekné písmo avšak samozrejme nepodporuje naše krásne slovenské mäkčene. Tak som zasurfoval že ako túto chybu krásy napraviť, najprv som natrafil na článok od Ernesta Sawyera CSS triky 7: neštandardné fonty (písma) pre stránky- Cufón, @font-face a Google Webfonts, pekný článok o fontoch na weby.

Prvý nápad sa mi páčil no po pol hodine skúšania som prišiel na to že ak font neobsahuje v sebe „nakreslené“ písmeno z diakritikou tak ho cufón tým JSkom nijako nevyčaruje 😀 Dobre tu nepadol ani jeden vlas na hlave za obeť. Pri vyhľadávaní som našiel celkom super program FontForge extrémne prepracovaný program zo všakovakými funkciami a takým sparťanským výzorom. Prvotná predstava bola taká „copy & paste“ pri písmenkách ako Č, č, Ď, Š, š, Ť, Ž, ž to bola hračka ešte aj také Ĺ, ĺ nebolo zlé no pri Ľ, ľ, ť, ď som prišiel o najviac vlasov. Niektoré vypadli samé no väčšinu som v tej zúrivosti vytrhol. Ten najmenší mäkčeň mi dal toľko zabrať lebo nad každým písmenom ho bolo treba bod po bode presúvať. A taká skutočnosť že samotný program sa nemá rád s mojou klávesnicou ma ale neskutočne vytáčala do zúrivosti. Nezvládal kombináciu kláves CTRL C, CTRL V, ALT, SHIFT či hociktorá kurzorová šípka spôsobila pád celého softu, autori prozreteľne naprogramovali obnovu po páde. Veľká to im vďaka patrí za tu funkciu!

No prežil som to web funguje z novo vygenerovaným fontom a ja už nikdy v živote sa nebudem pokúšať o niečo podobné znovu. To si radšej nájdem škaredšie písmo aj s tou našou „latinkou“.

Týchto pár riadkov venujem Petrovi Kovkou Kováčovi.

ps: Peťo tento článok by som napísal tak či onak, lebo dávno som nebol viac rozčúlený 🙂

Kto by chcel tu je balík vygenerovaných súborov z fontu: [wpdm_file id=1]


Martin Šturcel

Len taký obyčajný človek plný chýb, nedokonalostí...🖕

0 Comments

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *