Dnes som bol okolnosťami donútený navštíviť lekárku. Náhodou som si vypočul ako pani doktora oznamuje sestričke že asi zavedú tie šeky.
Trošku ma to prekvapilo že prečo poštové poukážky (šeky) keďže by mali mať elektronickú registračnú pokladnicu, prípadne fiškálnu tlačiareň alebo posledná možnosť s ktorou prišla finančná správa je virtuálna registračná pokladnica.No stačilo mi pár minút na internete a našiel som že Asociácia súkromných lekárov Slovenskej republiky odporúča svojím lekárom zaviesť aj túto formu úhrady článok z pravda.sk. No či je to aj legislatívne správne nechám na posúdení dotknutých lekárov a ostatných inštitúcii. No na strane lekárov by som sa obával že ja ako lekár vypíšem pacientovi šek a ten hneď ako zájde za roh zahodí do koša. Však potrebný úkon už lekár urobil tak načo ešte platiť. Alebo vypíšem šek nech pacient ide najprv zaplatiť veď pošta je len tu blízko 300, 500, 1 500m od ambulancie a potom mu vydám na základe potvrdenia že zaplatil potrebný dokument. Vstupnú lekársku prehliadku alebo len obyčajné „Péčko“. Prípadne pacienti vybavený smartfónom a samozrejme internetom a internet bankingom platiť na počkanie prevodom na účet. Veď v podstate platba šekom na pošte je tiež len koniec koncov prevod na účet. V tomto prípadne by mohlo pomôcť PAY by square. K tomuto sa vrátim možno v ďalších článkoch. Veľa mobilných aplikácii bánk je vybavených čítačku QR kódov a takto by to bolo o niečo rýchlejšie a minimalizovala by sa chybovosť platieb a nemuseli by sme platiť poplatky za prevod pošte. Tu si môžete pozrieť príklad použitia kódov v praxi.

A vrátim sa ešte k tomu zdanlivo najlacnejšiemu riešeniu: virtuálnej registračnej pokladnici. Na svoje fungovanie musí mať pripojenie k internetu a to každý obvodný lekár nemá. Či už vo svojej ambulancii alebo telefóne.


Martin Šturcel

Len taký obyčajný človek plný chýb, nedokonalostí...🖕

0 Comments

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *